Jump to content
Cover for Kylmän sodan päätös
Isbn: 978-95-2393-136-7
Publisher: Into Kustannus
Category:
History
Accessible since: October 2022

E-book

Kylmän sodan päätös

Kylman sodan paattymisen dramaattiset hetket

Kylman sodan paattyminen mullisti Euroopan tilanteen ja loi myos Suomelle uudet toimintaedellytykset. Jalkeenpain nahtyna muutos sujui rauhanomaisesti, mutta paattajat kokivat useita uhkaavia tilanteita, jotka olisivat saattaneet johtaa katastrofiin. Suomalaisten kannalta pahin uhkakuva oli Neuvostoliiton ajautuminen samanlaiseen sisallissotaan, joka parhaillaan riehui Jugoslaviassa.

Diplomaatti Heikki Talvitie ja professori, politiikan tutkija Pekka Visuri kuvaavat tapahtumia ja arvioivat niitä uusimman tutkimustiedon valossa, seka samalla kertovat, milta asiat nayttivat henkilokohtaisesti koettuina. He ovat hyodyntaneet erityisesti ulkoministerion raportteja ja viime aikoina tutkimuskayttoon avattua Mauno Koiviston arkistoa.

Talvitie toimi suurlähettiläänä Moskovassa vuosina 1988–1992, joten hän kykeni lähietäisyydeltä näkemään Neuvostoliiton hajoamisen ja Venäjän nousun. Visuri seurasi erityisesti Saksan yhdistymiseen johtaneita tapahtumia sekä vallanvaihdoksia itäblokin maissa ja on tutkinut Suomen valtiojohdon päätöksentekoa.


Log in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone