Jump to content
Cover for Toinen tuntematon
Isbn: 978-95-1042-840-5
Publisher: WSOY
Category:
Novels Short stories
Accessible since: September 2017

E-book

Toinen tuntematon

Keitä ovat Tuntemattoman sotilaan naishahmot?

WSOY ja viestintätoimisto Ellun Kanat ovat kutsuneet joukon suomalaisia nykykirjailijoita kertomaan, millaisia tarinoita Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan naishahmojen taakse voisi kätkeytyä.

Kuinka kotirintama pärjää ankarina sotavuosina miesten ollessa rintamalla? Mitä Paloaukean lotta näkee luutnantti Lammiossa ja miksi antaa tälle kuitenkin pakit? Miten toivutaan Vuorelan kotona, kun Kariluodon kirjoittama kaatumisviesti saapuu? Mitä kerrottavaa on Sirkalla, Kariluodon lemmekkäitä kirjeitä lukevalla rakastetulla? Ja mitä Petroskoin Veeruska todella tykkää suomalaisista miehittäjistä kuten Hietasesta, joka tuo lapsille leipää ja Vanhalasta joka hihittelee ja soittaa levyjä? Millainen ihminen on puolestaan Lyyti Rokka ja miten hän ottaa vastaan "mukuloit laskemaan" saapuvan haavoittuneen Antin? Yhdessä novellissa käy ilmi sekin, miten sotaa kokee Rahikaisen 17-vuotias lapsivaimo, jonka "äidin Rahikainen myi kahdesta tupakka-askista eräälle eläinlääkintäkomppanian miehelle."

Siinä missä Väinö Linnan Tuntematon sotilas on ikoninen sotaromaani miesten koettelemuksista ja tunteista sodassa, pyrkii Toinen tuntematon -antologia vastaavasti kartoittamaan tuntoja kotirintamalta ja naisten käymästä sodasta. Vaikka naisten näkökulma on keskiössä, tuodaan tarinoihin myös muita kotirintaman ja rintaman ihmisiä.

Mukana on yli kaksikymmentä nykykirjailijaa Joel Haahtelasta Hanna Weseliukseen. Jokainen heistä on saanut tehtäväkseen kirjoittaa yhdestä Tuntemattoman sotilaan naishahmosta itsenäisen novellin.

Hanna Weselius (s. 1972 Kajaanissa) on opiskellut kirjallisuustiedettä, journalismia ja valokuvataidetta ja toiminut kuvajournalistina, kuvataiteilijana ja vapaana kirjoittajana. Hän on koulutukseltaan taiteen tohtori ja työskentelee valokuvataiteen yliopistonlehtorina. Weseliuksen esikoisromaani Alma! (2016) sai Helsingin Sanomien esikoiskirjapalkinnon ja Tulenkantaja-palkinnon.Sodankylässä syntyneen ja Kuusamossa asuvan Minna Rytisalon (s. 1974) esikoisteos Lempi (2016) oli arvostelu- ja myyntimenestys. Se palkittiin Kiitos kirjasta -mitalilla, Botnia-palkinnolla ja kirjabloggaajien myöntämällä Blogistanian Finlandialla. Lempin käännösoikeudet on myyty viiteen maahan. Rouva C. (2018) lumosi lukijat ja sai Vuoden kirja -palkinnon, Kaarlen palkinnon ja Tulenkantaja-palkinnon. Molemmista romaaneista on tehty näyttämösovituksia.Inka Nousiainen (s. 1976) on filosofian maisteriksi valmistunut helsinkiläinen kirjailija ja sanoittaja. Hän julkaisi esikoisromaaninsa Kivienkelin 17-vuotiaana ja voitti sillä Topelius-palkinnon v. 1994. Seuraava nuortenromaani Kiinalaiset kengät palkittiin Savonialla v. 1997. Tämän jälkeen ovat ilmestyneet romaanit Seitti, Kaksi kevättä, Karkkiautomaatti, Arvaa ketä ajattelen ja Kirkkaat päivä ja ilta, sekä täytettävä häävieraskirja Tahdoin sinut. Yökirja (Tammi, 2015) on Nousiaisen ensimmäinen lastenkirja. Nousiainen on palkittu Topelius-palkinnolla 1994, Savonia-palkinnolla 1997 ja Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla 2002. Näiden lisäksi hän on ollut Nuori Aleksis -ehdokkaana v. 2008 ja Savonia-ehdokkaana v. 2013. Proosan ohella hän on kirjoittanut laulujen sanoituksia eri artisteille.Laura Lähteenmäki (s. 1973) on koulutukseltaan filosofian maisteri ja äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja. Kirjailijan työn lisäksi hän työskentelee kustannuspäällikkönä. Lähteenmäen esikoiskirja ilmestyi 1998, minkä jälkeen hän on kirjoittanut 18 kirjaa, joista kuusi kirjaa Ville Lähteenmäen ja yhden kirjan Ulla Ahvenniemen kanssa. Lähteenmäki asuu perheineen Jyväskylässä.

Tuomas Kyrö (s. 1974) on sukupolvensa monipuolisimpia, aktiivisimpia ja kiitetyimpiä kirjailijoita. Hän on kirjoittanut romaaneja, kolumneja, pakinoita ja draamaa sekä toiminut tv- ja elokuvakäsikirjoittajana ja tv-panelistina. Hänelle myöLog in to borrow

Information

Log in to borrow this title and view current loan status.
Read more here How to borrow

Supported platforms

PC/Mac

Tablet e-reader

Smartphone