Hoppa till innehållet
Omslagsbild för Hyvä hiljaisuus
Isbn: 978-95-2300-293-7
Förlag: Otava
Kategori:
Psykologi Humaniora
Tillgänglig sedan: maj 2017

E-bok

Hyvä hiljaisuus

Hiljaisuus rauhoittaa ja parantaa, uudistaa ja puhdistaa

Monen aivot ovat kovilla työpäivän aikana. Tietoa tuutataan eri suunnista, työtehtävät vaativat syvällistä ajattelua, eikä pääparka pääse lepoon illallakaan - vielä sängyssä selaillaan älypuhelinta. Virkistyäkseen ja uusiutuakseen aivot tarvitsevat lepoa ja rauhaa. Ne kaipaavat hiljaisuutta.

Hyvä hiljaisuus lähestyy rauhoittumista hiljaisuuden nelikentän avulla: Mietiskelevä hiljaisuus on ihmisen voimavara, ahdistava hiljaisuus tuntuu raskaalta. Luonnon hiljaisuudessa on elvyttävää potentiaalia, ja ihmistä uhkaa teknologinen infoähky.

Outi Ampuja pohtii kirjassaan hiljaisuuden merkitystä ja roolia ihmisen eri elämänvaiheissa. Hiljaisuuden paikkoina korostuvat metsän, kodin ja saunan lisäksi meri, kesämökki, kirkko, kirjasto ja taiteen kokemisen tilat. Hiljaisessa paikassa oleilu vähentää stressiä ja sen aiheuttamia fyysisiä ja psyykkisiä haittoja. Kun mieli ei junnaa negatiivisissa ajatuksissa, myönteisyys kasvaa ja psyykkistä energiaa jää muuhun.

Hyvä hiljaisuus perustuu Suomalainen hiljaisuus -keruukilpailun tuottamaan aineistoon ja pohtii, miten onni ja hiljaisuus niveltyvät toisiinsa. Miksi hiljaisuuden esille nostamat äänet - lumen putoaminen, lehtien rahina askelten alla - tuottavat iloa ja hyvää mieltä? Voiko hiljaisuus lohduttaa myös surun aikana?

FT Outi Ampuja (s. 1972) on Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti ja tietokirjailija. Hän on julkaissut useita artikkeleita ja teoksia ympäristömelusta ja ääniympäristömme muuttumisesta.


Logga in för att låna

Information

Logga in för att låna denna titel och för att se aktuell lånestatus.
Se mer under Så lånar du

Stöds av följande plattformar

PC/Mac

Surfplatta Läsplatta

Smartphone